dijous, 13 de maig del 2010

La nanotecnologia, la ciència del futur

EL dilluns 10 de maig es va realitzar una conferència de caire científic per tal d’apropar els alumnes de Batxillerat de l’INS Can Planas a l’actualitat científica més innovadora.

Actualment, es parla de nanotecnologia i d’investigació científica, i en aquest punt pensem en l’últim avens tecnològic ubicat al Vallès com és el Sincrotró, però la investigació científica ha influït al llarg de la nostra història i nosaltres vivim una realitat producte d’aquesta evolució.

Per acostar-nos a aquesta realitat ens va visitar un especialista en aquest àmbit. Vam gaudir de la presència d’en Xavier Àlvarez, una persona que té una trajectòria reconeguda en l’àmbit de la física és:

· Doctor en Física per la Universitat de Barcelona (UAB).
· Llicenciat en Matemàtiques per la Universitat de Barcelona (UAB).
· Publicacions d’articles en diverses revistes de prestigi especialitzades en física, com per exemple: “Applied Physics Letters” i “Journal of Applied Physics”.
· Actualment és professor associat en el Departament de Física de la Universitat Autònoma de Barcelona.

El doctor Àlvarez va realitzar un acostament a l’evolució de la investigació científica des dels inicis fins a l’actualitat, i com els petits descobriments en la investigació científica influeixen en la nostra realitat i com podran donar resposta, en un futur, a plantejaments que avui dia són impensables o tecnològicament difícils de dur a terme.

Amb exemples tan propers com l’evolució del transistor fins a l’Ipod que coneixen els nostres alumnes, l’evolució de la telefonia mòbil i l’evolució de l’ordinador, fins a plantejar com pot influir la recerca en noves solucions a problemes actuals com és l’energia renovable, però en qualsevol àmbit, des de la transformació d’energia del cos humà, fins a l’aprofitament de l’escalfor del motor d’un cotxe. Podríem imaginar que el nostre propi cos fabriqués energia que ens ajudés a carregar el nostre mòbil? O que el cotxe transformés una calor que actualment no s’aprofita per a produir energia que posés en marxa l’aire condicionat? Aquestes van ser algunes de les qüestions que es van plantejar als alumnes.

D’altra banda, va explicar com s’investiga en la composició de materials i com es crea un tipus de material més resistent i més lleuger amb la nanotecnologia, i com aquest material s’empra en la nostra realitat. Aquest tipus de material el podem trobar en la fabricació d’avions o de bicicletes.

A més, la nanotecnologia s’aplica a la medecina, s’està investigant com lluitar contra el càncer, però d’una manera molt menys agressiva i atacant únicament les cèl·lules alterades, va exemplificar-ho amb un experiment que es pot fer a través de partícules d’or.

Finalment, ens va acostar a plantejaments teòrics de científics que plantegen construir un ascensor espacial mitjançant un cable format de nanotubs, el qual podria conduir un ascensor a l’espai i tornar. Un altre plantejament molt més proper, seria la investigació de les molècules que es pot dur a terme al Sincrotró construït a Cerdanyola, el qual obre un gran camp d’investigació a la nanociència, tant als avenços tecnològics com mèdics, els quals faran que la qualitat de vida de l’ésser humà pugui ser millor en uns anys futurs.

Gràcies a tots els investigadors de qualsevol àmbit per tenir inquietuds.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada